Cara Mengekalkan Kelembapan Kulit dan Mengapa Ia Penting

Sama seperti organ lain, kulit kita memerlukan kelembapan yang mencukupi untuk berfungsi dengan baik. Kulit kering boleh mengganggu proses pembaharuan sel kulit dan menyebabkannya menjadi lemah, dan menyebabkan keanjalan berkurangan dan peningkatan risiko kering, kusam, iritasi dan berdarah. Kulit kita boleh menjadi kering kerana cuaca yang terlampau sejuk, pendedahan matahari, faktor pemakanan tertentu, dehidrasi, dan pilihan gaya hidup.

Terdapat banyak cara untuk mengelakkan kulit kering yang boleh mengekalkan kelembapan kulit untuk sentiasa sihat.

  • Gunakan Pelembap – Sapukan pelembap pada kulit yang masih lembap beberapa minit selepas mandi dapat membantu kulit anda menyerap kelembapan yang hilang ketika liang-liang pori anda terbuka.
  • Makan Makanan Yang Tinggi Dengan Asid Lemak – Dengan memakan makanan yang kaya dengan asid lemak penting seperti salmon, minyak zaitun, walnut dan biji labu, ia boleh membantu mengekalkan kelembapan dan menganjalkan kulit anda.
  • Gunakan Air Suam Untuk Mandi dan Mandi – Air yang terlalu panas boleh jadi penyebab kulit anda menjadi kering. Dengan hanya menurunkan suhu air, anda boleh membantu kulit anda kekal terhidrat.
  • Kurangkan Penggunaan Penghawa Dingin – Sebagai contoh, penghawa dingin juga boleh menyebabkan kulit anda kering, gatal dan berlakunya iritasi. Tahap kelembapan optimum untuk kulit yang sihat adalah antara 30 dan 50 peratus. Jika perlu, matikan penghawa dingin dan/atau pemanas anda untuk membantu mengekalkan kulit anda lembap dan anjal.

Apakah Perbezaan antara Kulit Dehidrasi dan Kulit Kering

Kulit dehidrasi kekurangan air, manakala kulit kering kekurangan sebum. Kulit kering juga boleh disebabkan oleh ubat atau penyakit tertentu. Faktor seperti iklim, gaya hidup, umur dan produk yang anda gunakan pada kulit anda juga boleh menyumbang kepada perubahan pada jenis kulit anda.

Cara Mengekalkan Kelembapan Kulit

  1. Minum air yang mencukupi – 8 gelas sehari adalah jumlah yang disarankan oleh pakar kesihatan.
  2. Gunakan produk penjagaan kulit yang menghidratkan – Asid Hyaluronik, Gliserin, Ceramides, Vitamin B5 dan lain-lain.
  3. Manjakan diri anda dengan masker – Penggunaan masker yang menghidratkan dalam rejimen penjagaan kulit mingguan untuk kelembapan ekstra.
  4. Pelindung matahari adalah WAJIB – Sapukan pelindung matahari ke seluruh wajah dan leher untuk mengelakkan kerosakan kulit dari sinaran UVA dan UVB setiap kali anda keluar rumah pada siang hari. Pendedahan matahari boleh menyebabkan kulit anda dehidrasi, menyebabkan ia kehilangan lembapan dan memusnahkan kolagen dan menyebabkan kulit kendur. Ini boleh menyebabkan tanda-tanda penuaan pramatang.

Dua langkah paling asas untuk penajgaan kulit anda ialah penghidratan dan pelembapan. Untuk memastikan kulit anda sihat, awet muda, dan bebas kedutan, pastikan anda fokus kepada kelembapan kulit. Selain minum air yang mencukupi, ikuti rutin penjagaan kulit yang betul, makan makanan berkhasiat, dan amalkan tabiat gaya hidup sihat untuk menikmati kulit yang terhidrat dan sihat.