5 Cara Untuk Dapatkan Kulit Cerah Dan ‘Glowing’

Mesti tertanya-tanyakan apa rahsia untuk dapat kulit yang cerah, ‘glowing’ dan berseri. Ni mesti hasil daripada pemakaian produk penjagaan wajah yang mahal kan?  Jom PIXY ajarkan beberapa cara mudah dan berpatutan untuk dapatkan kulit licin dan berseri!

Langkah 1: “Double Cleansing”

Ya, betul. Kita perlu ‘double cleanse’ untuk dapatkan cucian yang betul-betul bersih. Pembersihan pertama seelok-eloknya gunakan pembersih muka yang ‘oil-based’ atau lebih dikenali sebagai ‘oil-cleanser’. Ia dapat membantu dalam menanggalkan kotoran, minyak dan kotoran yang terkumpul pada permukaan kulit anda. Sebab itu anda digalakkan untuk membersihkan muka dengan menggunakan PIXY Glowssentials Light Radiance,  Mulberry Infused Micellar Water terlebih dahulu dan diikuti dengan PIXY Glowsssentials  Light Radiance, Soft & Bright Whip Foam yang boleh membersihkan muka anda dengan lembut tanpa mengeringkan kulit atau PIXY Glowssentials Light Radiance, Deep Cleansing Face Wash yang diperkaya dengan Activated Charcoal untuk membersihkan muka anda dari habuk dan kotoran pencemaran secara mendalam.

Langkah 2: Eksfoliasi 

Tahukah anda kotoran, minyak, solekan, peluh dan sel kulit mati yang menyekat liang pori anda boleh menyebabkan banyak masalah kulit seperti jerawat, pori tersumbat dan juga punca utama kulit anda kelihatan kusam! Eksfoliasi dapat membersihkan pori-pori tersumbat dan menyingkirkan sel kulit mati. Ikuti 2 tip dari PIXY tentang cara merawat kekusaman kulit anda.

  1. Gunakan PIXY Glowsssentials Pollution Off, Clay + Scrub Face Mask untuk eksfoliasi kulit anda 1-2 kali seminggu, bergantung pada jenis kulit anda. Jika anda tertanya-tanya kenapa kita perlu gunakan bahan yang kasar untuk kulit muka, ini adalah kerana eksfoliasi dapat mengeluarkan kotoran terkumpul secara mendalam berbanding pembersih muka sahaja. Hasilnya, kulit anda akan menjadi lebih bersih, lembut dan halus.

  1. Gunakan PIXY Glowssentials Light Radiance, Smooth & Bright Peel-Off Mask. Apabila anda menggunakan masker “peel-off”, ia mengering dan membantu menarik sisa kotoran dan sel kulit mati yang terkumpul pada lapisan atas kulit anda. Kulit anda akan kelihatan lebih bermaya seta-merta. Ia juga dapat membantu menghilangkan bintik hitam.

Langkah 3: “Face Mist”

Setelah muka anda bersih, lembapkan dan segarkan kulit anda dengan face mist! Semburkan PIXY Glowssentials Light Radiance, Vitamin Infused Brightening Mist atau PIXY Glowssentials Pollution Off, Vitamin Infused Protecting Mist yang diperkaya dengan ‘superfruits’ untuk kelembapan dan kesegaran yang kulit anda perlukan.

Langkah 4: Hidrasi

Dalam proses mencantikkan kulit, pastikan anda juga mengekalkan kelembapan kulit. Gunakan PIXY Glowsential Pollution Off, All-in-One Gel Moisturizer atau PIXY Glowssentials Light Radiance, Tone and Bright Cream untuk mengekalkan kelembapan kulit. Kulit yang kering tidak dapat menyerap khasiat dari toner dan serum yang anda gunakan dengan baik berbanding kulit yang lembap.

Langkah 5: Jangan lupa gunakan pelindung matahari!

Adalah amat penting untuk lengkapkan rutin penjagaan kulit anda dengan pelindung matahari kerana ia membantu mengurangkan risiko kanser kulit dan melambatkan penuaan. Langkah ini amatlah penting untuk rutin pagi anda dan jadikan ia rutin harian. Gunakan sebanyak 2-3 tiga jari  pada muka dan leher anda.